Miért éri meg LED fénycsőre váltani?

Cikk szerzője: viride

LED fénycső

Az elavult fénycsövek hátrányairól

A neon fénycsöves lámpákkal korábban szinte minden közületi intézményben, iskolában, kórházban találkozhattunk, olyan helyeken ahol huzamosabb ideig vagy akár folyamatosan szükséges volt a fényforrásnak üzemelnie. A hagyományos neonfény az alacsony színvisszaadási mutatója és működés közbeni 50 hertzes villogása sokak szemét egy idő után zavarta. A hosszú távon ez a jelenség a szem elfáradásához, egyeseknél akár fejfájáshoz is vezethet. A kompakt fénycsövek megjelenésével nagyobb hatásfokkal jobb minőségű fényhez jutottunk, számos hátrányt kiküszöböltek. Ettől függetlenül ezek a fényforrások még mindig több negatív tulajdonsággal bírtak korunk legmodernebb fényforrásaihoz képest.

A modern LED fénycsövek

A LED technológiás fénycsövekkel ezzel szemben vibrációmentes, szemet kímélő és egyenletes fényt kapunk, már a bekapcsolás pillanatában. Miért érdemes még váltani? Nincs többé villódzás a lámpa felkapcsolásakor, egy idő után jelentkező vakfoltok vagy jelentősen csökkenő fényerő, és rendszeres karbantartás. Mindezektől megkímélhetjük magunkat a LED fénycső használatával. Színvisszaadási mutatójuk jóval magasabb, mint amivel a hagyományos neon fénycsövek rendelkeznek, és nem csupán “neon kék”, melegebb színhőmérséklettel is megvásárolhatók. Egyes gyártók kimondottan meleg fényű, 3000 Kelvin alatti színhőmérsékleti értékekkel rendelkező ledcsöveket is elérhetővé tesznek, melyek fénye közel áll a kisebb teljesítményű hagyományos izzókéhoz. A mai modern LED fénycsövek élettartama többszöröse a hagyományos neon és a modernebb kompakt csövek élettartamánál, így a kevesebb karbantartás mellett ezeket a fényforrásokat ritkábban is szükséges cserélni.

Több gyártó is előállt már olyan LED-fényforrással, ami wattonként akár 150-200 lumen fényt képes kibocsátani, így együtt véve a hosszabb élettartammal jelentősen hatékonyabbak a hagyományos neon és kompakt fénycsövekhez viszonyítva egyaránt. Kaphatók olyan modellek is, melyekbe mozgásérzéskelőt szereltek, ami rendkívül hasznos lehet például garázsok megvilágításánál. A LED fénycső nem csupán jobb minőségű, a természeteshez közelebb álló fényt biztosít, energiatakarékos és még a környezetet is kímélhetjük használatával.

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.