Hogyan költözzünk ki Tenerifére stresszmentesen?

Cikk szerzője: viride

Minden változásnál kell érezni azt a bizonyos, mélyről jövő bizalmat az új felé, ami segíti megtenni az első lépéseket. Azonban a biztos alapok ugyanúgy nem hiányozhatnak, mint a belső bizonyosság. A jó tervezés megalapozza a jövő sikerét. Felesleges olyan dolgokon aggódni, ami egy körültekintő tervezéssel megoldható lenne. Mik azok a lépések, amelyeket meg kell tenni a nyugodt kiköltözésért? Ebben a blogbejegyzésemben erről szeretnék írni.

Tenerife kiköltözés

Segítség nélkül nagyon nehéz a kiköltözés Tenerifére. Nekem sem ment volna, ezért örökké hálás leszek az akkor engem támogatóknak. Nem látjuk 5000 km-ről az itteni valóságot, ehhez kell egy segítő kéz. Tíz évvel ezelőtt még könnyebb volt NIE számot igényelni, lakást bérelni, ma sokkal nehezebb. Szigorodtak a feltételek, és ez sajnos nehezíti a végleges letelepedés első lépéseit.

Legfontosabb a kiköltözéshez a lakhatási feltétel megoldása. Bérelni hosszú távra most nagyon nehéz, részben mivel nincs még itteni jövedelem, ami feltétele a hosszú távú szerződének, másrészt nagyon nagy a keresleti piac. A lakástulajdonosok főleg rövid távra akarják kiadni a lakásaikat, mivel jóval többet tudnak belőle keresni. Hosszú távra kiadó lakás ritka, mint a fehér holló, és ne is hasonlítsuk a hazai albérletekhez. Vannak méretbeli és minőségi különbségek😊 Ez egy pici sziget, így óriási lakások nincsenek a déli részen, a nem turista övezetekben találunk csak nagyobb házakat. A 2000 év előtt épített lakások műszaki kialakítása, hogy finoman szóljak, nem a legprecízebb.

Ezért hat hónap bérleti díj előre fizetésével mindenképpen kalkuláljunk. Az általunk kezelt Tenerifei ingatlanok egy része hosszú távra van bérbe adva, és bár folyamatosan teltházzal működünk, ha időben elkezdjük a kiköltözést megszervezni, esélyünk van találni megfelelő lakást.

Szintén komoly kérdés, hogy hozzuk-e el a saját autónkat vagy inkább itt vásároljuk. Én javaslom a komppal való érkezést, egyrészt egy stresszfaktortól megkíméljük magunkat (legalább autó után nem kell szaladgálni), másrészt több, személyes holmit el tudunk így hozni. Ha kis házi kedvencet is hozunk, akkor nincs kérdés, a legtöbb légitársaság ugyanis nem szállít állatot. Nagyon szép az út a félszigeten lecsorogva Huelváig, ahonnan a komp indul, ha van időnk és nem sietünk, érdemes így utazni.

Adminisztrációs folyamatok: Mivel minden ügyintézés a NIE számhoz kötött, ezért ennek a megszerzése prioritást élvez. Sajnos egyre nehezebb időpontot kérni a rendőrségtől, ezért  legalább három héttel az érkezés előtt már figyeljük a kiírt dátumokat. Egyéb adminisztrációs ügyekben (pl. rezidencia megszerzése, vállalkozás beindítása) profi könyvelőnk tud segítséget nyújtani személyre szabottan.

Iskolai beíratás. Tenerifén is, mint máshol áprilisban vannak a beiratkozások a következő tanévre. Állami iskolába körzet szerint vesznek fel, ezért a lakóhelyünket már az iskola előtt tudnunk kell. Vagy fordítva: ha van egy bizonyos iskola, ahova szeretnénk a gyermekünket beíratni, akkor a környéken érdemes lakást keresni. Ha nem szeptembertől fog a gyermekünk iskolába járni, vagy magán iskolába szeretnénk beíratni, akkor annak külön eljárási módja van.

Munkahely. Mindig úgy gondoltam, hogy ott a munkahely, ahol én vagyok😊. Aki akar dolgozni, az talál munkát Tenerifén, bár a bérek közel sem olyan magasak, mint más európai országban (cserébe a megélhetés sem drága). Külföldiként főleg az idegenforgalomhoz vagy szépségiparhoz kapcsolódó munkákban lehet gondolkodni, de hiány van segítő munkakörben is (gyermekfelügyelet, idősgondozás). Akik meg tudják tartani korábbi munkájukat, mert online dolgoznak, vagy tudnak befektetési célból vásárolni lakást, amit aztán bérbeadásra hasznosítanak, azoknak tudnám a leginkább ajánlani a szigetet. Itt nagyon jó úgy élni, hogy a jövedelmünk máshonnan érkezik.

Ha megvannak a fundamentális alapok, még akkor is rengeteg újdonság lesz, amin meg fogunk lepődni. A kulcsszó az alkalmazkodás. Fogadjuk el, hogy nem a megszokott körülmények és mentalitás vár ránk. De végül is azért akarunk kiköltözni, mert valami másra vágyunk….

Ha nyitottak vagyunk a változásra, és egyben az alapokat is kellően bebiztosítottuk, akkor nyugodtan belevághatunk ebbe a nagy kalandba, ahogy én is tettem tíz évvel ezelőtt. Azt akkor nem gondoltam volna, hogy itt megtalálom a teljességet, és nem fog hiányozni semmi, amit hátra hagytam…. Ha érdekel a kiköltözés Tenerifére csak kattints! Látogass el az Ingatlan Tenerifén weboldalra, ahol további cikkeket és hasznos információkat találsz. Új életet kezdenél?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.