Felhasználóbarát Linux régi PC-re, laptopra

Cikk szerzője: viride

Black Panther OS

Az elavult asztali számítógépeket vagy szekrény aljából elővarázsolt régi laptopokat nem feltétlenül kell bontóba vinni. A Windowszal ellentétben vannak olyan operációs rendszerek, amik az általános alap tevékenységhez nem igényelnek több magos processzort, gyors grafikus kártyát és 3-4 GB RAM-ot.

Elvárások a rendszerrel szemben: biztonságos internetezés, irodai programok gördülékeny használata és videók illetve flash alapú tartalmak akadásmentes lejátszása, magyar nyelv és mindez persze a a lehető legkisebb gépigény mellett. Hosszas keresgélés után rátaláltunk egy olyan rendszerre, ami akár egy Pentium 4-es processzorral és 1GB RAM-al ellátott gépen is különösebb akadások nélkül használhatóan fut. Nyílt forráskódú és teljesen ingyenes.

blackPanther OS – A magyar fekete párduc

Black Panther OS logoA blackPanther OS egy 2002-től fejlődő magyar Linux disztribúció, melynek célja leginkább az, hogy elmossa az éles határokat a Microsoft Windows és a kevésbé felhasználóbarát Linux rendszerek között. Sikeresen ötvözték a különböző rendszerek pozitív tulajdonságait és nagy hangsúlyt fektettek a könnyű kezelhetőségre. Egy olyan operációs rendszerről beszélünk, ami esetében az alapokat egy kezdő Linux felhasználó is hamar elsajátíthatja. Az alkalmazás- és rendszerfrissítések a Windowshoz hasonlóan egyszerűen telepíthetők, illetve egy-egy új szoftver telepítése sem okoz különösebb problémát. A rendszer minden alap programot tartalmaz, gyors Chromium böngészőt is, de néhány kattintással telepíthetjük például a népszerű irodai programcsomagot, az OpenOffice-t.

A fejlesztés jelenleg a 16.1.2 verziónál jár, de egy egymagos processzorral és gyenge grafikai gyorsítóval rendelkező gépre elegendő egy régebbi kiadást telepíteni. Érdemes még megemlíteni a beépített Youtube videó nézegető szoftvert, mely minden eddiginél gyorsabban képes lejátszani a videókat, még elavult integrált videovezérlő esetében is.

A telepítőlemez vagy pendrive elkészítéséhez itt találjuk a letölthető ISO file-okat:
http://hu.blackpanther.hu

Egy hozzászólás

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.