Egészséges is lehet a kávé fogyasztása?

Cikk szerzője: viride

egészséges kávé
Jó ideig a köztudatban tévesen a kávéfogyasztás szinte függőséget okozható káros szenvedélyként élt, a rendszeres fogyasztók szervezetét érintő negatív hatásokról már számos helyen olvashattunk. De közelítsük meg másképpen, a rendszeresen vagy alkalmanként elfogyasztott kávénak milyen ismert hatásai vannak?

Kávézni nem csak élvezetes, de egészséges is lehet!

A pozitív élettani hatásokat már számos kutatás vizsgálta és bizonyosságot nyert, hogy bizony a kávéfogyasztással hatékonyan előzhetők meg egyes betegségek. A 2009-es évben végzett tanulmányok alapján kijelenthető, hogy a férfi kávéfogyasztók körében csökken a prosztatarák kialakulásának esélye és a középkorú férfiak a kávé rendszeres fogyasztásával elkerülhetik az idősebb korban kialakulható Alzheimer-kórt. Egy japán kutatás pedig sikeresen bizonyította, hogy a kávé hatóanyagi képesek csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. A frissítő hatású ital többek közt antioxidáns forrás is, így védi szervezetünket a számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásáért is felelős káros szabadgyökök, és az öregedési folyamatok elindulása ellen is.

Egyes kutatások szerint az agyműködést serkentő hatása nem köthető közvetlen a kávéban található koffeinhez, így a koffeinmentes kávét fogyasztók is élvezhetik ezt a pozitív hatást. Sportolás előtt fogyasztva csökkentheti a később kialakuló izomfájdalmat, izomlázat, de a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti. A kávéban is megtalálható koffeint a gyógyszeripar is használja asztma és szívgyengeség kezelésére, illetve fejfájás csillapításra szolgáló gyógyszerek előállításánál.

A kávé tehát azon kívül, hogy ízletes és felfrissülünk tőle számos betegség kialakulása ellen hatékony megelőző eszköznek bizonyul. Csodát nem várhatunk tőle és mértéktelen fogyasztása sem javasolt, de mindenképp érdemes volt beszélni a pozitív élettani hatásairól. Egészségünkre!

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.