Astanga, az egyik legdinamikusabb jóga irányzat

Cikk szerzője: viride

A jóga abban különbözik a legtöbb sporttól és egyéb mozgásformától, hogy a nem csupán jól átmozgatja a testet, hanem gyakorlása által képesek lehetünk helyreállítani az egyensúlyt, és megteremteni a harmóniát.

Nyugodtan kijelenthető, a jóga szinte kortalan.

A jóga rendszeres gyakorlásával hatékonyan karban tarthatjuk mozgásszervrendszerünket, ami ugyebár az idő múlásával látványosan romolhat. Idősebb korban a jógával megakadályozható az természetes folyamat, ami a csontsűrűség csökkenésével, ízületek állapotának jelentős romlásával járhat. Rendszeres jógázással fokozódik a nélkülözhetetlen ízületi folyadékok termelése, ennek köszönhetően az ízületek kevésbé kopnak. Fenntartható az egészséges mozgástartomány, melyhez nagyban hozzájárul, hogy a jóga segítségével javul az izmok vérellátása, helyreáll az izomegyensúly is. Általános elmondható, hogy a mozgás a legjobb ellenszere a csontritkulásnak is, így a jóga gyakorlásával ez is megelőzhető.

Dinamikus vagy statikus jóga?

Az interneten számtalan videó és egyéb tájékoztató jellegű anyag megtalálható melyek segítségével jobban megismerkedhetünk a jógával, a vállalkozó szelleműek akár el is kezdhetnek gyakorolni. Ez azonban kezdők számára nehézkessé válhat, ezért ajánlott inkább egy megfelelő jógastúdiót felkeresni. Ezt megelőzően érdemes eldönteni mit is szeretnénk. Egy
lassúbb menetű hatha jóga típusú órákat vagy a fizikumunkat is jobban megterhelő dinamikusabb jógát gyakorolni, mint például az astanga. Ha fizikumunk vagy korábbi sport- és egyéb mozgásformához köthető múltunk lehetővé teszi, egyes jógastúdiókban a tapasztalt oktatók segítségével akár belevághatunk egy dinamikusabb jóga irányzat elsajátításába. Természetesen ebben az esetben is szükséges az alapok megfelelő mértékű elsajátítása.

Az egyre népszerűbb Astanga jóga

Az előre meghatározott (kötött) gyakorlat sorokból álló astanga jóga a népszerű Hatha egyik összetettebb és jelentősen dinamikusabb formája egyre népszerűbb a férfiak és nők körében egyaránt. Az astanga hat sorozatból áll, melyek nem csupán az ászanák sorrendjét hivatottak meghatározni, egyúttal összekötik őket a mozgással, a légzéssel és az energetikai zárakkal illetve a dristiknek nevezett tekintet egy adott pontra szegezésével. Aki először lát egy astanga jóga órát lehet kissé megriad, első látásra akár agresszívnak tűnhet irányzat, de kellő kitartással egy teljesen kezdő is elsajátíthatja, elérheti a fájdalom meghaladását és a félelmei legyőzését. Ha olyan jógastúdiót keresel, ahol gyakorolhatod az astangát, bizonyára találkozni fogsz a Mysore stílusú órával is. Itt a többi órától eltérően a saját ütemedben gyakorolhatsz, nem az oktató vezet és nem diktálja a légzést vagy az ászanákat.

Egy kis bemutató Laruga Glaser astanga jóga oktatótól:

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.